Mogelijk gemaakt door:

Vitamine D, omega 3 en beweging vertragen biologische veroudering

05-03-2025

Veroudering is een complex proces dat beïnvloed wordt door genetische en omgevingsfactoren. Chronologische veroudering verwijst naar de kalenderleeftijd, terwijl biologische veroudering de functionele achteruitgang van cellen en weefsels weerspiegelt. Factoren zoals voeding, beweging en leefstijl kunnen biologische veroudering beïnvloeden, met potentiële gezondheidsvoordelen op lange termijn. Recent onderzoek bevestigt dit en laat zien dat vitamine D, omega 3-vetzuren en lichaamsbeweging de biologische leeftijd kunnen beïnvloeden.

Ouderen van gemiddeld 75 jaar werden drie jaar lang gevolgd
In deze recente klinische studie werden 777 ouderen (met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar) uit de DO-HEALTH-studie gedurende drie jaar gevolgd. De effecten van vitamine D, omega 3 en beweging werden in kaart gebracht in de volgende hoeveelheden per dag of week:

  • Vitamine D3 (2.000 ie/50 mcg per dag)
  • Omega –3-vetzuren (1 g per dag)
  • Een eenvoudig bewegingsprogramma (Simple Home Exercise Program; SHEP) voor thuis (drie keer per week 30 minuten)

Om de biologische leeftijd te bepalen, werd gebruik gemaakt van diverse ‘DNA-methylatieklokken’ (PhenoAge, GrimAge, GrimAge 2, DunedinPace). Dit zijn verschillende algoritmes die de methylatie van DNA gebruiken om de veroudering te kunnen bepalen.

Omega 3-vetzuren hebben een positief effect op de biologische leeftijd en de combinatie met vitamine D en beweging versterkt dit effect
Deelnemers die alleen omega 3-vetzuren innamen, vertoonden een lagere biologische leeftijd gemeten met de PhenoAge, FrimAge2 en DunedinPACE. De gemiddelde winst was 2,9 tot 3,8 maanden gemeten over drie jaar. De combinatie met vitamine D en beweging naast omega 3-vetzuren bleek een versterkend effect te hebben (PhenoAge), waardoor een nog lagere biologische leeftijd werd bereikt. Vitamine D en lichaamsbeweging lieten individueel geen significante vertraging van veroudering zien, maar versterkten het effect van omega 3-vetzuren.

Eerdere resultaten uit de DO-HEALTH-studie toonden aan dat inname van omega 3-vetzuren het aantal infecties met 13% kan verminderen en het valrisico met 10% kan verlagen. De resultaten zijn gebaseerd op een periode van drie jaar. Interessant is om de effecten op langere termijn te kunnen bepalen. Hiervoor is verder en langduriger onderzoek nodig.

Referentie
Bischoff-Ferrari HA et a. Individual and additive effects of vitamin D, omega-3 and exercise on DNA methylation clocks of biological aging in older adults from the DO-HEALTH trial. Nat Aging. 2025. Epub ahead of print. 

Terug