Biotine, een recentelijk ontdekte wateroplosbare B-vitamine, is co-enzym voor 5 carboxylases, enzymen die een rol spelen in onder meer de glucose- en vetzuurverbranding, vetzuursynthese, gluconeogenese en aminozuurstofwisseling.
Molybdeen is een essentieel spoorelement en co-factor van drie belangrijke enzymen: xanthine oxidase/dehydrogenase (betrokken bij de oxidatie van onder meer purines en pyrimidines en de mobilisatie van ijzer uit lichaamsreserves), sulfietoxidase (omzetting sulfiet in sulfaat, metabolisme zwavelhoude ...
Vitamine B6, een wateroplosbare vitamine, is betrokken bij meer dan 100 enzymreacties in het lichaam, die vooral gerelateerd zijn aan de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten.
Groene thee is een van de oudste dranken ter wereld, met een geschiedenis die al zo’n 5000 jaar teruggaat. Met name in China en Japan wordt veel groene thee gedronken en men denkt dat dit bijdraagt aan een gezond en lang leven.
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht verwante vitamine E-verbindingen (samen vitamine E-complex): vier tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol). Naast antioxidantactiviteit heeft vitamine E invloed ...
Vitamine K is een essentiële voedingsstof, onder meer voor het werkzaam maken van vitamine K-afhankelijke enzymen in het lichaam. In westerse landen is de inname van vitamine K uit voeding meestal voldoende voor een optimale bloedstolling
Dagelijks dient de mens voldoende eiwitten (met voldoende hoeveelheden essentiële aminozuren) uit voeding binnen te krijgen. Het lichaam gebruikt aminozuren, de bouwstene
In Oost- en Zuid-Azië (met name China, Japan en India) is van oudsher bekend dat regelmatige consumptie van groene thee bijdraagt aan een gezond en lang leven. Groene thee wordt al 5000 jaar bereid uit de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis), aanvankelijk voor gebruik als geneesmiddel ...
Prebiotica zijn voedingsbestanddelen die selectief worden gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm en daarbij een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer.