Kaneel is van oudsher een belangrijke specerij en volksmiddel tegen onder meer indigestie (vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, winderigheid, boeren, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, diarree), diabetes mellitus, kiespijn, luchtweginfecties, hoofdpijn, lagerugpijn, jicht en artritis.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is een bacteriestam die, ingenomen in de vorm van een voedingssupplement (probioticum), de gezondheid van de gastheer mede ten goede komt door het verbeteren van de intestinale microbiële balans (toename symbionten, afname pathobionten), versterken van de darmbarrièr ...
Een postbioticum is een preparaat van niet-levende microbiële cellen (bacteriën, gisten) of celcomponenten, met of zonder metabolieten, dat gezondheidsbevorderende effecten heeft bij de gastheer.
Een postbioticum is een preparaat van niet-levende microbiële cellen (bacteriën, gisten) of celcomponenten, met of zonder metabolieten, dat gezondheidsbevorderende effecten heeft bij de gastheer.
De Bacillus coagulans GBI-3-, 6086 (BC-30TM) is een bacteriestam met verschillende positieve effecten op de gezondheid. Inname van deze bacterie is effectief bij volwassenen met spijsverteringssymptomen zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel na de maaltijd (post-prandiaal). Bacillus coagulans GBI-3 ...
Rhamnogalacturonan-I (RG-I) is een polysacharide met een complexe vertakte structuur. Het is een belangrijke component van pectine dat voorkomt in de celwanden van planten.
Lactoferrine is een zeer veelzijdige (voedings)stof. Naast antimicrobiële en weerstand verhogende eigenschappen heeft lactoferrine onder meer immunomodulerende, ontstekingsremmende, antioxidatieve, antiallergische, wondhelende, botopbouwende, ontgiftende, kankerremmende, vaatverwijdende, neuroprotec ...
Groene thee is een van de oudste dranken ter wereld, met een geschiedenis die al zo’n 5000 jaar teruggaat. Met name in China en Japan wordt veel groene thee gedronken en men denkt dat dit bijdraagt aan een gezond en lang leven.
Probiotica bevorderen een gezonde microbiële flora in het maagdarmkanaal (intestinaal microbioom). De Wereldgezondheidsorganisatie definieert probiotica (‘voor het leven’) als levende microorganismen die - in voldoende hoeveelheid ingenomen - de gezondheid van de gastheer ten goede komen.
N-acetyl-L-cysteïne (NAC) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat het lichaam zelf kan maken uit het aminozuur L-methionine, maar waarvan de synthese onder bepaalde omstandigheden onvoldoende is om in de behoefte te voorzien. Vandaar dat NAC wordt beschouwd als condi ...
Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig (voor bijvoorbeeld energieproductie, celdeling en celdifferentiatie) en naar schatting 10% van alle lichaamseiwitten hebben bindingsplaatsen voor zink (veelal voor stabilisering van de eiwitstructuur).
De in vet oplosbare vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Wetenschappers hebben receptoren voor vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncell ...
Vitamine D heeft belangrijke functies in het lichaam, waaronder zorgdragen voor sterke botten en tanden en het ondersteunen van een normale werking van de spieren en het
De gezondheid van de mens wordt niet alleen bepaald door onze organen en cellen, maar hangt nauw samen met de micro-organismen die in en op ons lichaam leven.
In de Indiase ayurvedische gezondheidsleer wordt boswellia al duizenden jaren gebruikt als heilzaam kruid. Boswellia heeft ontstekingsremmende, immunomodulerende en pijnstillende eigenschappen.
De belangrijkste functie van het spijsverteringskanaal (van mond tot anus) is de inname en vertering van voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen.
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht aan elkaar verwante vitamine E-verbindingen: vier tocoferolen (alfa, bèta, gamma en delta) en vier tocotriënolen (alfa, bèta, gamma en delta).
In vervolg op prebiotica, probiotica en synbiotica staan postbiotica steeds meer in de belangstelling. Postbiotica kunnen zowel preventief als therapeutisch worden ingezet.
Traditionele toepassingen van boswellia zijn onder meer reumatische aandoeningen, intestinale ontstekingen, astma, geelzucht, wonden en abcessen, trombose(preventie), luc
Vitamine D (calciferol) staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Wetenschappers ontdekken steeds meer (chronische) aandoeningen die zijn gerelateerd aan een inadequate vitamine D-status*. Mede daarom staat ter discussie hoeveel vitamine D een mens nodig heeft in aanvulling op de vitamine D ...
Zink is een essentiële voedingsstof voor de mens. Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname binnen enkele weken leiden tot gezondheidsproblemen.
Kaneel(extract) heeft een gunstige invloed op de glucose- en vetstofwisseling en onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, pijnstillende, neuroprotectieve, kankerremmende, antiallergische en antimicrobiële effecten.
Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit (glycoproteïne) dat in het menselijk lichaam en bij de meeste zoogdieren voorkomt. ‘Lacto’ verwijst naar de bron waarin het als eerste is ontdekt (melk) en ‘ferrine’ naar de eigenschap om vrij ijzer te binden.
Prebiotica zijn voedingsbestanddelen die selectief worden gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm en daarbij een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer.
Bij een (nieuwe) virusziekte is het belangrijk te streven naar een krachtig en evenwichtig immuunsysteem. Verschillende essentiële voedingsstoffen en de plantaardige stof quercetine kunnen de weerbaarheid tegen COVID-19 verhogen.
Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol(subgroep stilbenoïden) dat in plantenfungeert als fyto-alexine: een beschermendestof die planten maken in reactieop stressoren z
Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is volledig afhankelijk van voeding om in zijn behoefte te voorzien. Door de veelheid aan functies van vita ...
Lactoferrine komt van nature voor in secreties zoals speeksel, traanvocht en verteringssappen en in de slijmvliezen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Daarnaast bevat moedermelk een hoge concentratie lactoferrine. Dagelijkse inname van lactoferrine vermindert het risico op een luchtweg ...
Het najaar en de winter staan weer voor de deur. Seizoenen waarin mensen verhoogd vatbaar zijn voor luchtweginfecties zoals griep en verkoudheid. Twee interessante humane studies suggereren dat gistfermentaat (uit Saccharomyces cerevisiae) de weerstand tegen griep en verkoudheid verhoogt bij gezonde ...
Gedurende het hele leven is choline belangrijk voor de gezondheid. Vooral tijdens de pre- en neonatale ontwikkeling is voldoende toevoer van choline essentieel voor een goede aanleg en rijping van hersenen en zenuwstelsel. Een te laag aanbod van choline kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezo ...
Vitamine D lijkt een belangrijke rol te spelen bij de ernst en het beloop van COVID-19. Veelal blijkt er een vitamine D-tekort te bestaan bij COVID-19-patiënten die opgenomen worden op intensivecareafdelingen. Om deze reden zetten Spaanse onderzoekers een studie op, waarbij men keek naar de invloed ...
Een postbioticum van bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) wordt ook wel gistfermentaat genoemd. Onderzoek bij gezonde volwassenen laat zien dat suppletie met gistfermentaat de duur en frequentie van de symptomen van griep en verkoudheid kan verlichten, zonder significante bijwerkingen. Nu is dat o ...
Vitamine D staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Zeker voor kinderen is het een van de meest essentiële vitaminen. Sarah Taylor, Amerikaanse onderzoekster aan de Yale School of Medicine in de Verenigde Staten, toont in een recente overzichtsstudie het belang van vitamine D voor ki ...
Er is veel te doen over hydroxychloroquine (HCQ) bij de behandeling van patiënten met COVID-19. In de eerstelijnszorg werd het gebruik van HCQ echter al snel verboden. Quercetine wordt geopperd als alternatief voor therapeuten en huisartsen, maar is het net zo effectief?